Amsterdam - Matrix VII

Door een constructieve samenwerking tussen ZÜBLIN  en het ontwerpteam kon de opdracht voor de bouw van Matrix VII in de wacht gesleept worden. Matrix VII wordt een bedrijfsverzamelgebouw waarin diverse bedrijven die actief zijn op het gebied van IT, nieuwe media en Life Science een plek zullen vinden.

In totaal krijgt het gebouw een omvang van ca. 9.665 m² BVO verdeeld over vijf bouwlagen en bestaande uit kantoorruimte, laboratoriumruimte en algemene voorzieningen.

Het nieuwe onderzoeksgebouw wordt bovendien duurzaam: bij oplevering voldoet Matrix VII aan de BREEAM Very Good eisen.  Dit wordt door diverse maatregelen in materialisatie, ontwerp en bouwmethodiek behaald.

In Matrix VII zal veel onderzoek worden verricht met gebruik van lasers.  Hiervoor is het noodzakelijk dat een deel van de labs worden voorzien van trillingsdempende constructies. Deze constructies bestaan uit zware betonblokken op speciale dempers. Deze zorgen ervoor dat trillingen veroorzaakt door bijvoorbeeld verkeer geen invloed hebben op het onderzoek.

Het gebouw zal door verschillende organisaties worden gebruikt. Om de onderlinge binding met de mensen te stimuleren, zijn er plaatsen in het gebouw opgenomen die de mogelijkheid bieden om elkaar te ontmoeten. Onderzoekers kunnen hier discussiëren over het onderzoek dat zij uitvoeren en ideeën uitwisselen.

Het project is in volle gang. Na de fundatie en ruwbouw bestaande uit prefabbetonelementen gecombineerd met staalconstructie is de gevelsluiting gestart. De gevel bestaat uit houtskeletbouwwanden met aluminium kozijnen. Karakteristiek voor het gebouw zijn de op de gevel gemonteerde luifels rondom het hele gebouw.

In mei 2018 is gestart met de afbouw. De binnenwanden worden geplaatst en de installaties aangebracht. In het atrium wordt gewerkt met veel transparante wanden voor daglicht en de onderlinge relatie tussen de verdiepingen. De installaties zijn gedeeltelijk geprefabriceerd in de fabriek met als voordeel dat er op de bouwplaats snel complete installatiedelen kunnen worden gemonteerd.

De bouwcombinatie ZÜBLIN / Croonwolter&dros is verantwoordelijk voor de uitvoering.

Feiten en cijfers:
Aantal bouwlagen: 5
Bruto vloeroppervlakte: 9 665 m²
2 540 m² bvo labomgeving
3 000 m² bvo kantooromgeving
4 125 m² bvo overige
Bruto inhoud: 41 500 m³
Geveloppervlakte: 4 406 m²

Betrokkenen:
Opdrachtgever: Matrix Innovation Center N.V.
Directievoerder: Oostelbos van den Berg
Architect: Ector Hoogstad Architecten
Adviseurs constructies: IMD
Adviseur installaties: Deerns raadgevende ingenieurs
Adviseur BREEAM: Nelissen Ingenieursbureau BV
Gepubliceerd op de website 19.01.2018 – Laatst gepubliceerd 12.02.2019 14:46:01